Sprey Poliüretan Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Spreyman poliüretan uygulamasının fiyatlandırma yöntemi iki şekilde yapılır. Sprey poliüretan fiyatı kilogram ( kg ) veya metrekare ( m2 ) birimleri üzerinden iki ayrı şekilde tüketiciye verilebilir. Sprey poliüretan uygulamasında ucuz sprey poliüretan istendiği ölçüde kalitenin azalacağı unutulmamalıdır. Sprey poliüretan köpük uygulaması olarak sektörümüzdeki en büyük handikaplardan birisi tüketicilere keşif veya teknik ziyaret esnasında gösterilen el numunesinin kg/m3 yoğunluğu ile birebir uygulamada kullanılan sprey poliüretan hammadde kg/m3 yoğunluğunun aynı olmamasıdır. Yani özetle müşteriler etkilenmek için keşif sırasında sert numune gösterilerek uygulamada düşük sertlikte/yoğunlukta sprey poliüretan hammaddesi kullanılmasıdır. Tüketicilerin el veya göz yordamıyla bu farkı anlaması oldukça zordur. Çünkü tüketiciler ( inşaat müteahhitleri dışında ) muhtemelen hayatlarında ilk defa sprey poliüretan uygulaması yaptırıyordur. Tüketicilerin bu nedenle yaptıracakları sprey poliüretan hammaddesinin TDS dediğimiz teknik bilgi formunu uygulayıcıdan isteyerek varil üzerindeki lot numarası ile karşılaştırması ve böylece bilinçli bir tüketici örneği sergilemesinde fayda vardır.
Sprey poliüretan fiyatını tüketicilerin kg birimi ile fiyatlandırarak satın almalarında hakkaniyet olarak fayda vardır. Çünkü nihayetinde sprey poliüretan uygulaması sprey bir uygulama olduğu için plaka plaka döşenen ısı yalıtım levhaları ( XPS-EPS-CAMYÜNÜ ) gibi sabit bir kalınlıkta olmamaktadır. Tüketicilere bu bağlamda tavsiyemiz ortalama 500 kg ve üzeri sprey poliüretan hammaddesi kullanılacak uygulamalarda mutlaka kg birim fiyatı ile çalışmaları ve açılmamış variller ile işe başlanmasını şart koşmalarıdır. Sprey poliüretan kg gideri makine üzerindeki dijital veya manuel sayaç kontör göstergeleri üzerinden de takip edilebilir. Ancak burada da 1 kontörün kaç kg değer belirttiği konusu suistimal edilmektedir. Örnek olarak Graco H-25 marka makinenin 1 kontör sprey poliüretan hammadde sarfiyatı 0,30 kg / 300 gr olarak teknik kitapçığında da belirtilmiştir. Burada uygulayıcı firma tüketiciye 1 kontör 0,40 kg / 400 gr derse sıkmadığı sprey poliüretan hammaddesinin parasını almış olmakta, haksız kazanç devreye girmekte ve işi ucuza yaptırdığına sevinen müşteri aslında daha pahalıya yaptırmaktadır.
Dünya sprey poliüretan uygulama literatüründe normalde uygulama kalınlığının -+%10 opsiyonlu uygulanması gerekir. Yani 5 cm istenilen bir sprey poliüretan uygulama kalınlığının 4,50-5,50 cm aralığında çıkması oldukça normaldir. Ancak ülkemizde son yıllarda m2 birim fiyatı ile yapılan sprey poliüretan uygulamalarında bu -+%10 luk kalınlık opsiyonu suistimal edilerek müşterinin görebileceği noktalar istenilen kalınlıktan daha ince uygulanmakta, müşterinin görebileceği ve kontrol edebileceği noktalar istenilen/anlaşılan cm kalınlığında atılmakta ve bir süistimal örneği gerçekleşmektedir.
Sonuç olarak tüketicilerin kurumsal ve sektöründe belli bir geçmişi olan firmalarla çalışmalarında fayda vardır. Bu konularda ne yapılırsa yapılsın müşterilerimize telefonda veya yüz yüze görüşmelerimizde ifade ettiğimiz repliği burada da ifade etmek istiyorum. Sprey poliüretan sektöründeki tüketiciye karşı uygulama kalınlığında, hammadde yoğunluğunda, m2 alan ölçümleri,..vb konularda “ yapılabilecek hileler konusu direk uygulayıcı firmanın / ekibin sütüne kalmış” diyebilirim. Yani firmanın helal veya haram kazanç bakış açısına kalmış diyebiliriz.